Πώς οδηγεί η ψυχική ανισορροπία σε σωματικές ασθένειες;

Το έχεις ακούσει επανειλημμένα: το άγχος επηρεάζει αρνητικά την υγεία σου. Πώς όμως;

Μία από τις πολλές αποτυχίες του σύγχρονου κόσμου είναι η έλλειψη παιδείας σε σχέση με την ψυχοσωματική λειτουργία του ανθρώπου. Κάτι που, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου εύκολο να εξηγήσει κανείς με συντομία. Απαιτείται ολόκληρος εκπαιδευτικός κύκλος για να συμβεί η συνειδητοποίηση της ολιστικής φύσης της υγείας μας. Χωρίς αυτή την εκπαίδευση, οι άνθρωποι αδυνατούν να καταλάβουν ότι η διατάραξη της ψυχικής υγείας είναι σοβαρότερη από την διατάραξη της σωματικής, καθώς στην πραγματικότητα η πρώτη προκαλεί την δεύτερη. Αυτός ο εκπαιδευτικός κύκλος δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στο σχολικό πρόγραμμα και έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν αντιλαμβάνεται τον ψυχοσωματικό μηχανισμό.

Πολλές φορές, όμως, το νιώθεις. Παρατηρείς για παράδειγμα πως όταν είσαι στενοχωρημένη ή αναστατωμένη για κάποιο διάστημα, εμφανίζονται γυναικολογικά προβλήματα. Πως όταν είσαι αγχωμένος, αρρωσταίνεις πολύ εύκολα. Άκουσες τον γιατρό να λέει σε κάποιον δικό σου που υποφέρει από αυτοάνοσο νόσημα πως όλα εξαρτώνται από την ηρεμία του. Άκουσες πως η ψυχολογία του ασθενή παίζει αποδεδειγμένα μεγάλο ρόλο στην μάχη με τον καρκίνο. Αλλά και στην δημιουργία του.

Υπάρχει σαφής, επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό. Ένας βιολογικός μηχανισμός συνδέει την βιοχημική ισορροπία του εγκεφάλου (άρα την συναισθηματική ισορροπία σου) με την καλή ή κακή λειτουργία των οργάνων σου. Ένας μηχανισμός τον οποίο μπορείς να κατανοήσεις πλήρως και να μάθεις να τον χειρίζεσαι, μέσα από την διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις την σύνδεση ανάμεσα στις σκέψεις σου και στο σώμα σου. Χρειάζεται να εκπαιδευτείς στην χρήση πρακτικών τεχνικών παρέμβασης. Και πάνω από όλα, απαιτείται αλλαγή στα συνηθισμένα, αδιέξοδα μοτίβα σκέψης σου.

Η καλή ψυχική υγεία οδηγεί σε καλή σωματική υγεία. Αν παρεμβαίνεις διαρκώς στα σωματικά σου συμπτώματα με ιατρικές-φαρμακευτικές παρεμβάσεις, αλλά όχι στον τρόπο σκέψης και κατά συνέπεια στην ψυχολογία σου, τότε η ασθένεια θα συνεχίσει να σε ταλαιπωρεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν πάρεις τον έλεγχο του μηχανισμού αυτού, όμως, θα αποκτήσεις τον έλεγχο της υγείας σου.

Έλα σε επικοινωνία μαζί μου για να κλείσεις το ραντεβού σου. Κάνε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

 

 

Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου.

Scroll to Top