Η ψυχολογία και η ψυχιατρική είναι δύο διαφορετικά πεδία σπουδών. Ο ψυχίατρος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής με ειδίκευση στην Ψυχιατρική. Πολλοί ψυχίατροι έχουν κάνει επιπλέον σπουδές σε κάποια ψυχοθεραπευτική μέθοδο. Η ψυχιατρική μέθοδος είναι η φαρμακοθεραπεία και αντιμετωπίζει κάθε περίπτωση από την οργανική της σκοπιά.

Υπάρχουν ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα τα οποία έχουν οργανικά αίτια. Πρόκειται για αρκετά σοβαρές, έως πολύ σοβαρές διαταραχές και πράγματι χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής. Τέτοιου είδους περιπτώσεις αναλαμβάνει κυρίως ένας ψυχίατρος, κλινικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα διπολικές, σχιζότυπες και παρανοϊδείς διαταραχές. Σε κάποιες περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή γίνεται παράλληλα με ψυχοθεραπεία. Αν ο ψυχίατρος δεν είναι ψυχοθεραπευτής, τότε μπορεί να παραπέμψει σε ψυχολόγο και οι δύο συνεργάζονται.

Ο ψυχολόγος είναι απόφοιτος της Σχολής Ψυχολογίας και έχει εκπαιδευτεί επιπλέον σε μία ή περισσότερες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, ενώ έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση σε κοινωνικές δομές και δομές ψυχικής υγείας. Οι ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση από την περιβαλλοντική της σκοπιά.

Δηλαδή, εξετάζουν τους προσωπικούς, οικογενειακούς και κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι διαμορφώνουν την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Εντοπίζουν τα δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψης τα οποία προκαλούν τις αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις και εκπαιδεύει το άτομο σε νέα, λειτουργικά μοτίβα, μέσα από μια διαδικασία ατομικής αναζήτησης. Εφόσον ο ψυχολόγος διακρίνει πως μια περίπτωση χρήζει φαρμακοθεραπείας, μπορεί επίσης να παραπέμψει σε ψυχίατρο.

Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, είναι πόσο σοβαρό θεωρείς πως είναι το πρόβλημα που σε απασχολεί. Ένα συνηθισμένο σφάλμα που βλέπω να γίνεται είναι η αυτο-διάγνωση. Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στην διαδικασία να κάνουν αναζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με τα συμπτώματά τους και καταλήγουν να πιστέψουν πως πάσχουν από κάποια κλινική διαταραχή, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι φοβούνται πως πάσχουν από κλινική κατάθλιψη ενώ πρόκειται για απλή μελαγχολία ή δυσθυμία ή αποτέλεσμα έντονου άγχους.

Σκέψου αν η φαρμακοθεραπεία και η αναζήτηση οργανικών αιτιών είναι όντως η λύση που χρειάζεσαι ή έχεις την δυνατότητα να λύσεις το πρόβλημά σου μέσω της εξισορρόπησης της σκέψης και των συναισθημάτων σου. Η καθοδήγηση ενός ειδικού μπορεί να σε βοηθήσει στο μέγιστο. Οι ψυχολόγοι αναλαμβάνουν περιπτώσεις πολλών διαφορετικών διαταραχών, αγχογόνων, συναισθηματικών, ιδεοψυχαναγκαστικών, διατροφικών κ.ά.

Επίσης, η ψυχοθεραπεία στοχεύει στην βελτίωση της επικοινωνίας και στην επίλυση των συγκρούσεων, εφόσον το πρόβλημά σου εντοπίζεται στις διαπροσωπικές ή οικογενειακές σου σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν καλό να αποφύγεις την αυτο-διάγνωση και να συμβουλευτείς έναν ψυχολόγο, ο οποίος μπορεί να σε καθοδηγήσει σωστά.

Έλα σε επικοινωνία μαζί μου για να κλείσεις το ραντεβού σου. Κάνε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου.

Scroll to Top