Τι είναι η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία βασίζεται σε διαφορετικές μεθόδους. Κάθε ψυχοθεραπευτής εκπαιδεύεται σε τουλάχιστον μία ή περισσότερες από αυτές. Οι μέθοδοι έχουν ουσιαστικές διαφορές η μία από την άλλη. Συνήθως, χρησιμοποιείται μία βασική μέθοδος, αλλά σε αυτή μπορούν να ενταχθούν στοιχεία από άλλες εφόσον χρειαστεί.

Η γνωστική μέθοδος (CT) αφορά στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αποθηκεύει πληροφορίες, τις συνδέει και δημιουργεί μοτίβα σκέψης. Τα μοτίβα βασίζονται στις πεποιθήσεις του ατόμου, δηλαδή σε κεντρικές ιδέες και πιστεύω τα οποία παγιώνονται πολλές φορές από πολύ μικρή ηλικία. Μέσω αυτής της μεθόδου εντοπίζονται τα δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψης και οι μη λειτουργικές πεποιθήσεις.

Ο ψυχοθεραπευτής θα σε καθοδηγήσει στον εντοπισμό και στην αποδόμησή τους και θα σε εκπαιδεύσει στην παγίωση νέων, λειτουργικών μοτίβων σκέψης. Θα σου μάθει να ελέγχεις και να ανακατευθύνεις τις δυσάρεστες αυτόματες σκέψεις σου, καθώς και τις συναισθηματικές αντιδράσεις που επιφέρουν. Θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου και να αποδομήσεις την προέλευσή τους, με στόχο την συναισθηματική σου ισορροπία.

Η συμπεριφορική μέθοδος (BT) αφορά στους πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει συνήθειες και δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Συνεργάζεται με την γνωστική μέθοδο, καθώς οι αλλαγές στον τρόπο σκέψης εφαρμόζονται στην ζωή του ατόμου. Ο ψυχοθεραπευτής θα σε βοηθήσει σε κάθε βήμα προς τις αλλαγές που επιθυμείς να γίνουν στην ζωή σου και θα σου παρέχει πρακτικές μεθόδους για να τις πετύχεις.

Η γνωστική-συμπεριφορική (CBT) είναι μια βραχεία μέθοδος θεραπείας. Θα δημιουργηθεί το προσωπικό σου πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά στην εξέταση συγκεκριμένων ζητημάτων και στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Η επιλογή τους γίνεται εν μέρει από τον ψυχοθεραπευτή, βάσει του ιστορικού σου και εν μέρει από εσένα. Κατά τον ίδιο τρόπο πορεύεται και η θεραπευτική διαδικασία. Κάποιες συναντήσεις αφιερώνονται στην εξέταση των ζητημάτων αυτών και άλλες στα τρέχοντα γεγονότα που σε απασχολούν και φέρνεις στην θεραπεία.

Έλα σε επικοινωνία μαζί μου για να κλείσεις το ραντεβού σου. Κάνε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου.

Scroll to Top