Ένα από εκείνα τα ερωτήματα τα οποία δεν μπορούν εύκολα να απαντηθούν με ένα ναι ή ένα όχι, γιατί η απάντηση είναι: εξαρτάται. Η φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκας είναι μια υγιής μορφή ανθρώπινης σχέσης, ιδιαίτερα χρήσιμη από εξελικτική άποψη, καθώς βοηθά τα άτομα να εξομαλύνουν μέσα τους τις διαφορές, οι οποίες είναι έτσι κι αλλιώς αποτέλεσμα κοινωνικών κυρίως επιρροών, και να αποκτήσουν μια περισσότερο ανθρώπινη και λιγότερο σαρκική προσέγγιση στο αντίθετο φύλο. Υπό ποιες συνθήκες μπορεί όμως να ευδοκιμήσει; Πρόκειται για ένα ζήτημα δύο κυρίως παραγόντων: του εξελικτικού επιπέδου των εμπλεκόμενων και της ποιότητας της σχέσης τους.

Όσον αφορά στον παράγοντα του εξελικτικού επιπέδου: η προκατάληψη ενάντια σε αυτές τις φιλίες εδρεύει σε μια πρωτόγονη θεώρηση του ανθρώπου. Βασίζεται στην αντίληψη πως η σεξουαλικότητα των ανθρώπων δεν διαφέρει πολύ από των ζώων και πως είναι αδύνατο ένας άντρας και μια γυναίκα να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο χωρίς να ενεργοποιηθεί η λίμπιντο. Εδώ, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με το επίπεδο ωριμότητας και πνευματικότητας των εμπλεκόμενων. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι όντως δεν έχουν εξελίξει αρκετά τους εαυτούς τους και έχουν παραμείνει σε ένα πολύ βασικό επίπεδο. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι χαμηλή, οι πνευματικές αναζητήσεις ανύπαρκτες, η ηθική συνείδηση και ενσυνειδητότητα αδούλευτη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσουν μια αγνή φιλία με το αντίθετο φύλο και πολλές φορές δεν το επιδιώκουν καν, καθώς αδυνατούν πρώτα από όλα οι ίδιοι να προσεγγίσουν σε φιλικό επίπεδο και πιστεύουν πως θα αδυνατεί να λειτουργήσει έτσι και η άλλη πλευρά.

Αν όμως πρόκειται για δύο άτομα τα οποία έχουν εξελιχθεί και ωριμάσει περισσότερο από αυτό, τότε όλα κρίνονται από την ποιότητα της σχέσης. Οι καλύτερες συνθήκες για να δημιουργηθεί μια φιλία μεταξύ τους είναι να έχει ξεκινήσει σε μικρή ηλικία. Άτομα τα οποία γνωρίζονται από παιδιά ορίζουν εξαρχής τον άλλο σε ένα πιο αθώο πλαίσιο και συνήθως η σχέση παραμένει σε αυτό. Παρόλα αυτά, θα μπορούσε ξεκινήσει μια φιλία και σε μεγαλύτερη ηλικία, υπό ορισμένες συνθήκες. Η βασική είναι να μην υποκρύπτεται ερωτική έλξη εξαρχής από καμία από τις δύο πλευρές. Κι αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Η συχνότητα της επικοινωνίας, ο βαθμός εμπλοκής του ενός στην καθημερινότητα του άλλου και κυρίως το περιεχόμενο της επικοινωνίας διαχωρίζει μια φιλική από μια ερωτική σχέση. Ευδοκιμούν οι φιλίες στις οποίες άντρας και γυναίκα έχουν μια σχετική απόσταση. Η καθημερινή επαφή και η πλήρης αναφορά μπορεί να συνηθίζεται ανάμεσα σε φίλες ή φίλους, αλλά μια υγιής φιλία ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα είναι περισσότερο «συμπυκνωμένη», από την άποψη ότι χρειάζονται λιγότερες λεπτομέρειες και αραιότερη, αν και ουσιαστική επαφή. Στοιχεία όπως η τονικότητα της φωνής, η γλώσσα του σώματος και η επιλογή των λέξεων, μπορούν να φανερώσουν αν υποκρύπτονται ερωτικά συναισθήματα έστω από την μία πλευρά. Στην περίπτωση που συμβαίνει αυτό, μια φιλική σχέση είναι πράγματι αδύνατο να εξελιχθεί.

Scroll to Top