«Θέλω ραντεβού σήμερα.» Η λανθασμένη ιδέα της επείγουσας ψυχοθεραπείας

Έχει συμβεί κάτι στην ζωή σου που σε ταρακούνησε αρκετά για να μπεις στην διαδικασία να αναζητήσεις ειδικό ψυχικής υγείας. Μέσα στον πανικό σου, παίρνεις με την σειρά τηλέφωνο όποιο ψυχολόγο βρεις στην google με σκοπό να κλείσεις ραντεβού σήμερα ή το πολύ μέχρι το τέλος της βδομάδας, καθώς εκείνη την στιγμή αισθάνεσαι πως είναι επείγον να κλείσεις ένα οποιοδήποτε ραντεβού. Θα σου προσφέρει, όμως, αυτή η τακτική άμεση ανακούφιση; Θα λύσει το πρόβλημά σου; Σου παραθέτω τρεις λόγους για τους οποίους η απάντηση είναι αρνητική:

  1. Οι ψυχοθεραπευτές δεν έχουν επείγουσες εφημερίες όπως οι ψυχίατροι στις ψυχιατρικές κλινικές, ακριβώς επειδή δεν είναι γιατροί. Η ψυχοθεραπεία δεν προσφέρει άμεση παρέμβαση σε μια κρίση, αλλά σταδιακή επανεκπαίδευση του ατόμου σε λειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Το πρώτο ραντεβού στον ψυχολόγο είναι συνεδρία λήψης ιστορικού, στην οποία ο θεραπευτής συγκεντρώνει τις πληροφορίες που χρειάζεται για να δημιουργήσει το θεραπευτικό σου πλάνο, εκφράζεις τα αιτήματά σου και καταλήγετε σε μια συμφωνία συνεργασίας για την επίλυση των ζητημάτων σου, κάτι το οποίο θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα, ανάλογο πάντα με την περίπτωση. Εξ ου και η ψυχοθεραπεία δεν έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος. Το πρώτο ραντεβού σε ψυχίατρο, από την άλλη, είναι εκτίμηση συμπτωμάτων και συνταγογράφηση ψυχοφαρμάκων. Ακριβώς επειδή οι ψυχίατροι ασχολούνται με ψυχιατρικά περιστατικά, έχουν να αντιμετωπίσουν ψυχωτικές κρίσεις, στις οποίες χρειάζεται να υπάρξει άμεση παρέμβαση και φαρμακευτική καταστολή ή και εισαγωγή σε ψυχιατρική κλινική, όταν το άτομο κρίνεται επικίνδυνο για τον εαυτό του ή για τους άλλους. Περισσότερα για τις διαφορές των δύο επαγγελμάτων μπορείς να διαβάσεις εδώ: https://karkamani.gr/psychologos-h-psychiatros/.
  2. Η ψυχοθεραπεία απαιτεί την συνειδητή απόφαση του ανθρώπου να δουλέψει με τον εαυτό του. Να ξεκινήσει μια διαδικασία, να επενδύσει ενέργεια, χρόνο και προσπάθεια σε αυτή και να κατακτήσει τις αλλαγές που θέλει να πετύχει. Αυτό σημαίνει πως είναι καλό να πάρεις την απόφαση αυτή σε ηρεμία, όχι σπασμωδικά, ως αποτέλεσμα ενός γεγονότος που σε αναστάτωσε. Γι’ αυτό και είναι καλό να καταφύγεις στην ψυχοθεραπεία όσο το δυνατό πιο προληπτικά, όταν αρχίσεις να εντοπίζεις την ανάγκη σου για βοήθεια κι όχι όταν θα έχεις φτάσει στα όριά σου λόγω μιας πιεστικής κατάστασης στην ζωή σου και είσαι πλέον σε πανικό ή υπό κατάρρευση. Είναι καλύτερο να έχει περάσει το πρώτο σοκ της απώλειας ενός αγαπημένου σου προσώπου ή ενός χωρισμού, για παράδειγμα, για να ξεκινήσεις αποτελεσματικά την θεραπεία σου. Η έναρξη μιας θεραπευτικής διαδικασίας εν βρασμώ ψυχής δεν αποτελεί απαραίτητα καλό προγνωστικό για την πορεία σου.

  3. Αν προσπαθήσεις να κλείσεις ραντεβού τυχαία, σε όποιο ψυχοθεραπευτή τυχαίνει να έχει διαθέσιμο κενό, τότε δεν επιλέγεις. Δεν παίρνεις τον χρόνο να ψάξεις να μάθεις κάποια πράγματα σχετικά με την μέθοδο θεραπείας που ασκεί, με τις σπουδές του και την κλινική του εμπειρία. Οι ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και κάθε επαγγελματίας έχει την προσωπική του προσέγγιση. Είναι σημαντικό να βρεις αυτό που σου ταιριάζει, ώστε να πορευτείς με τον επαγγελματία της επιλογής σου σε μια επιτυχημένη θεραπευτική πορεία. Επίσης, χρειάζεται να τονίσουμε την ανάγκη της προστασίας σου από ανθρώπους οι οποίοι δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Οι life coaches και οι σύμβουλοι δεν είναι ψυχολόγοι. Οι απόφοιτοι ιδιωτικών κολλεγίων έχουν σπουδάσει τα μισά χρόνια από ό,τι οι απόφοιτοι Πανεπιστημίων, χωρίς τα ίδια εκπαιδευτικά κριτήρια. Ψάχνοντας με μοναδικό γνώμονα το ποιος έχει το πιο σύντομο ραντεβού και δεν έχει χρόνο αναμονής, το πιθανότερο είναι να μην βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο. Οι ψυχοθεραπευτές είναι απαραίτητο να έχουν μεταπτυχιακή ειδίκευση ή και επίσημη εκπαίδευση σε συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο, καθώς και αρκετά χρόνια διαπιστευμένης κλινικής εμπειρίας. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείς να διαβάσεις εδώ: https://karkamani.gr/protoradevousepsihologo/. Να θυμάσαι πως έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις να δεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ψυχοθεραπευτή σου, καθώς και τους τίτλους σπουδών του. Η επιλογή ενός ανθρώπου που δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να αποβεί επιζήμια για την ψυχική σου υγεία.

Έλα σε επικοινωνία μαζί μου για να κλείσεις το ραντεβού σου. Κάνε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

 

Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου.

Scroll to Top