Από την προσπάθεια για σύλληψη έως την περίοδο της λοχείας, η σύγχρονη γυναίκα βρίσκει τον εαυτό της βυθισμένο σε ένα κυκεώνα αμφίβολων και αντικρουόμενων πληροφοριών. Πρόκειται για μια μεγάλη γνωστική πρόκληση η οποία, σε συνδυασμό με τις σωματικές, ευθύνεται για την αύξηση των αγχωδών διαταραχών και των φοβιών στις γυναίκες. Αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια περίοδο της ζωής σου, οι παρακάτω κατευθύνσεις μπορούν να σε βοηθήσουν.
-
Η προηγούμενη γενιά δεν είναι αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης. Η γυναικολογία και η εμβρυολογία έχουν κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια και οι σύγχρονες έρευνες έχουν καταρρίψει το σύνολο σχεδόν των παραδοσιακών αντιλήψεων. Η μητέρα σου, η πεθερά σου, η θεία σου, γέννησαν πριν είκοσι με σαράντα χρόνια. Τα περισσότερα από όσα σου λένε είναι πιθανότατα λάθος. Αξιόπιστη πηγή είναι ένας πολύ καλός γυναικολόγος.
-
Υπάρχουν τεράστιες ατομικές διαφορές. Όσο ενδιαφέρουσες κι αν είναι οι ιστορίες των φίλων σου, η σύλληψη, η κύηση και η γέννα θα είναι μάλλον διαφορετικές εμπειρίες για εσένα. Μην ξεχνάς ότι κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και πως πρόκειται για εξαιρετικά περίπλοκες και πολυπαραγοντικές διεργασίες.
-
Το ότι το λέει μια έρευνα ή ένα άρθρο, δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. Λάβε υπόψιν σου πως η εγκυμοσύνη έχει πάρα πολλούς ερευνητικούς περιορισμούς, γι’ αυτό και άργησαν τόσο να καταρριφθούν αστήριχτες αντιλήψεις γενεών. Για ηθικούς λόγους, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πειραματικές μελέτες. Δεν μπορούν για παράδειγμα να βάλουν χίλιες εγκυμονούσες γυναίκες να υπερκαταναλώσουν την τάδε ουσία, άλλες χίλιες να κάνουν μέτρια χρήση κι άλλες χίλιες καθόλου, ώστε να υπάρξουν αξιόπιστα συμπεράσματα για το πόσο η ουσία αυτή βλάπτει τα έμβρυα. Οι έρευνες είναι στατιστικές, βασίζονται σε περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί ως τώρα. Απαιτείται αξιολόγηση των διαφορετικών άρθρων που διαβάζεις όταν γκουγκλάρεις. Θα σε βοηθήσει να κρατάς στο μυαλό σου κάποιες παραμέτρους:
α) Την διαχρονικότητα και την επαναληψιμότητα των συμπερασμάτων, καθώς και το μέγεθος του δείγματος των ερευνών. Υπάρχει πληθώρα διαχρονικών ερευνών, με αξιόπιστα μεγέθη δειγμάτων που συνδέουν την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, με σοβαρές επιπτώσεις στο έμβρυο. Οπότε, μπορείς να σκεφτείς πως πρόκειται για ένα ασφαλές συμπέρασμα. Υπάρχει μία, μη διαχρονική έρευνα για παράδειγμα, με μικρό δείγμα μελέτης, που υποστηρίζει πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών διαίτης είναι επιβλαβής για το έμβρυο. Προφανώς δεν πρόκειται, μέχρι νεοτέρας, για ασφαλές συμπέρασμα.
β) Τις πιθανότητες στις οποίες αναφέρονται. Πολύ σοβαρά ζητήματα αποτελούν για παράδειγμα οι ασθένειες που προκαλούνται από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Και λόγω της σοβαρότητας αυτών των μολύνσεων κατά την εγκυμοσύνη κάποια τρόφιμα αποφεύγονται. Παρόλα αυτά, μια τυχαία παρατυπία σε αυτούς τους κανόνες δεν θα έπρεπε να φέρνει τον πανικό που πολλές φορές φέρνει, καθώς οι πιθανότητες για τις οποίες μιλάμε είναι τύπου μία στις είκοσι χιλιάδες για κάποιες από αυτές τις μολύνσεις.
-
Οι στατιστικές και οι μεταβλητές θέλουν πολύ προσοχή. Διάβασες πως οι γυναίκες άνω των τριάντα πέντε έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες για αποβολές και επιπλοκές; Πρόκειται για φυσικές συλλήψεις ή εξωσωματικές; Πρόκειται για γυναίκες με προβλήματα υγείας; Λαμβάνεται καθόλου υπόψη η φυσική κατάστασή τους; Είναι αυτό το στατιστικό επαρκές κριτήριο για να λάβεις βάσει αυτού και μόνο την δική σου απόφαση;
Η ηλικία είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταβλητής που λανθασμένα επεξεργάζεται μεμονωμένα από όλες τις υπόλοιπες. Αλλά δεν είναι το μοναδικό, καθώς υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα, όπως έρευνες που συνδέουν μια συνήθεια κατά την εγκυμοσύνη με προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού πέντε και δέκα χρόνια μετά την γέννησή του, χωρίς να προσμετρούν πληθώρα μεταβλητών στις οποίες εκτίθεται το παιδί κατά αυτά τα χρόνια, βγάζοντας έτσι στην ουσία ένα “μαγικό” συμπέρασμα.
-
Ο ρόλος της φύσης και της ψυχολογίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ζευγαριών που δεν καταφέρνουν να συλλάβουν επί χρόνια προσπαθειών και καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δεν πάσχει από κάποιο σωματικό πρόβλημα. Το άγχος για την επιτυχία και ο υπερβολικός προγραμματισμός οδηγούν συχνά σε αυτό το φαινόμενο. Έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα των ερωτικών επαφών του ζευγαριού και η χημεία μεταξύ τους. Όταν η προσπάθεια για παιδί ιατρικοποιείται, όταν το ζευγάρι ξεκινά με μετρήσεις γόνιμων ημερών και προγραμματισμένες επαφές, πολλές φορές απομακρύνει ακόμα περισσότερο το επιθυμητό αποτέλεσμα και επιπλέον, δημιουργεί τριβή στην σχέση του.
-
Από τις πληροφορίες που λαμβάνεις και δεν φιλτράρεις αποτελεσματικά, όσες ταυτίζονται με ήδη υπάρχουσες φοβικές συνδέσεις σου θα είναι αυτές που θα χρειαστούν βαθύτερη δουλειά με τον τρόπο σκέψης σου. Η γνωστική ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει να τις διαχειριστείς.Έλα σε επικοινωνία μαζί μου για να κλείσεις το ραντεβού σου. Κάνε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.