Το έχεις ακούσει ξανά και ξανά. «Εμπιστεύσου την διαίσθησή σου». «Η διαίσθηση δεν κάνει λάθος». Πολλοί άνθρωποι, μάλιστα, χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως ιδιαιτέρως διαισθητικούς και υποστηρίζουν πως «κάτι μέσα τους» τούς καθοδηγεί πάντα προς την σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει, όμως, αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς ή πρόκειται απλώς για προκαταλήψεις;

Χρειάζεται πρώτα να αναρωτηθείς τι ακριβώς είναι αυτή η «διαίσθηση». Αν την εξετάσουμε υπό το πρίσμα της βιολογικής ψυχολογίας και όχι υπό το πρίσμα θρησκευτικών και πνευματιστικών αντιλήψεων, τότε βλέπουμε πως αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουν διαίσθηση ταυτίζεται στην πραγματικότητα με τις ασυνείδητές μας καταγραφές.

Οι σκέψεις σου είναι ηλεκτρομαγνητικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σου και ενεργοποιούν τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στους νευρώνες, δηλαδή στα εγκεφαλικά σου κύτταρα. Η διαφορά μεταξύ ασυνείδητων και συνειδητών σκέψεων βρίσκεται στην ταχύτητα των αντιδράσεων αυτών: οι ασυνείδητες είναι πολύ πιο γρήγορες, τόσο γρήγορες που δεν προλαβαίνεις να τις καταλάβεις. Παρόλα αυτά, κάθε σκέψη, συνειδητή ή ασυνείδητη, ενεργοποιεί την βιοχημεία, δηλαδή το συναίσθημα το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο σε κάθε πληροφορία. Έτσι, λοιπόν, αν το ασυνείδητό σου ενεργοποιήσει μια δυσάρεστη ανάμνηση, εσύ δεν θα καταλάβεις την ανάμνηση, θα νιώσεις όμως μια «ανεξήγητη» θλίψη: το συναίσθημα που ενεργοποίησε αυτή η πληροφορία.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, στην πραγματικότητα ανεξήγητο συναίσθημα. Είναι βιολογικά αδύνατο να προκληθεί ένα συναίσθημα στον άνθρωπο, αν δεν το έχει ενεργοποιήσει κάποια συνειδητή ή ασυνείδητη σκέψη. Αυτό το παράξενο συναίσθημα, αυτή η «διαίσθηση» είναι αποτέλεσμα κάποιας ασυνείδητης σκέψης σου. Και φτάνουμε στο ερώτημα: θα ήταν καλό, άρα, να την εμπιστεύεσαι;

Η απάντηση είναι πως εξαρτάται. Στο ασυνείδητό μας υπάρχουν λειτουργικές και δυσλειτουργικές καταγραφές. Υπάρχει πιθανότητα αυτή η «διαίσθηση» να είναι λειτουργική σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν υπάρχει μια ασυνείδητη καταγραφή ενός πραγματικού κινδύνου, τότε αυτή θα σε προειδοποιήσει σωστά. Καλά κάνει η διαίσθησή σου και σου λέει για παράδειγμα να μην ανέβεις σε εκείνο το βράχο ο οποίος φαίνεται να γλιστράει.

Όμως, στις ασυνείδητες καταγραφές σου βρίσκονται επίσης όλα σου τα τραύματα, όλες οι προκαταλήψεις και λανθασμένες γενικεύσεις που σου έχουν περάσει από την παιδική σου ηλικία, όλες οι ετικετοποιήσεις που έχεις υποστεί και όλες οι δυσλειτουργικές σου πεποιθήσεις. Έτσι, πολλές φορές η διαίσθησή σου μπορεί να σου λέει να επιλέξεις έναν άνθρωπο ο οποίος στην πραγματικότητα σου κάνει κακό, γιατί τα αρνητικά μοτίβα συμπεριφοράς του απέναντί σου ενεργοποιούν μέσω του ασυνειδήτου σου το αίσθημα του οικείου. Άλλες φορές μπορεί να σου λέει να μην εκμεταλλευτείς μια επαγγελματική ευκαιρία που σου δόθηκε, γιατί έχεις μια ασυνείδητη δυσλειτουργική πεποίθηση αναξιότητας για τον εαυτό σου, η οποία ενεργοποιεί το συναίσθημα του φόβου στην ιδέα αυτής της πρόκλησης.

Η απάντηση, λοιπόν, είναι όχι, η διαίσθησή σου δεν έχει πάντα δίκιο. Μερικές φορές μπορεί να έχει, άλλες πάλι όχι. Χρειάζεσαι σφαιρική θεώρηση κάθε ζητήματος, λογική ανάλυση και πάνω από όλα θεραπευτική παρέμβαση για να εξαλείψεις εκείνες τις δυσλειτουργικές καταγραφές οι οποίες ενεργοποιούν με λάθος τρόπο την διαίσθησή σου, για να μπορείς όντως να την εμπιστεύεσαι περισσότερο.

Έλα σε επικοινωνία μαζί μου για να κλείσεις το ραντεβού σου. Κάνε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου.

Scroll to Top