Η λαιμαργία και η έλλειψη ποιότητας στην διατροφή είναι συχνά προβλήματα, διαχειρίσιμα με την βοήθεια διατροφολόγου. Υπάρχει, όμως, η πιθανότητα να εξελιχθούν σε διατροφικές διαταραχές και να χρειάζονται ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Όταν ο άνθρωπος δεν μπορεί να βρει την πειθαρχία να ελέγξει την συμπεριφορά του, τότε ίσως πάσχει από συναισθηματική υπερφαγία ή και βουλιμία.
Συναισθηματική υπερφαγία είναι η τάση του ατόμου να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής για να καλύψει συναισθηματικά κενά. Αν έχεις παρατηρήσει ότι η διέξοδός σου μετά από μια κουραστική, αγχώδη μέρα είναι να φας σακούλες με πατατάκια και λοιπά προϊόντα από το περίπτερο ή πως η αντίδρασή σου στην απογοήτευση που βιώνεις από την σχέση σου είναι να αδειάζεις τα ντουλάπια σου από σοκολάτες και γλυκά, τότε μάλλον πρόκειται για συναισθηματική υπερφαγία. Τα προϊόντα αυτά, τα οποία είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένα ώστε να ικανοποιούν στο μέγιστο τους γευστικούς σου κάλυκες, προκαλούν βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλό σου. Αυτές οι αλλαγές υποκαθιστούν τις αντίστοιχες βιοχημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν όταν λαμβάνεις τρυφερότητα και αγάπη, όταν νιώθεις εφησυχασμό και ασφάλεια. Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία θα σε εκπαιδεύσει σε νέα, λειτουργικά μοτίβα σκέψης ώστε να διαχειριστείς, να επικοινωνήσεις και να καλύψεις τα συναισθηματικά σου κενά. Θα μάθεις πρακτικές σταδιακής αντικατάστασης των δυσλειτουργικών συμπεριφορών σου με υγιείς διατροφικές συνήθειες.
Η βουλιμία, από την άλλη, είναι μια σοβαρότερη διαταραχή. Ο βουλιμικός καταναλώνει υπερβολική ποσότητα τροφής, εμφανώς μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να καταναλώσει ένας άνθρωπος σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. μέσα σε 2 ώρες). Κατά κανόνα καταναλώνει υδατάνθρακα. Κατά την διάρκεια των βουλιμικών επεισοδίων το άτομο νιώθει πλήρη έλλειψη ελέγχου και καθησυχάζει έπειτα τις ενοχές του με δύο τρόπους, που ορίζουν και τους δύο τύπους βουλιμικών: Ο «καθαρτικός τύπος» καταφεύγει στην «συμπεριφορά κάθαρσης», δηλαδή στην πρόκληση εμετού ή εκκένωσης. Ο «μη καθαρτικός τύπος» καταφεύγει στην νηστεία και στην υπερβολική σωματική άσκηση. Οι βουλιμικοί είναι, συνήθως, άτομα ανελαστικά και απόλυτα, άνθρωποι που λειτουργούν με το «ή όλα ή τίποτα», παρορμητικοί, εξωστρεφείς και με δυσκολίες στην αυτορρύθμιση. Χρειάζονται άμεση και εντατική ψυχοθεραπεία ώστε να ξεπεράσουν την συγκεκριμένη διαταραχή, η οποία αποτελεί κίνδυνο για την συνολική τους υγεία, καθώς προκαλεί ποικίλα και σοβαρά σωματικά προβλήματα.
Όταν το φαγητό γίνεται εξάρτηση τότε η σχέση σου μαζί του έχει τα χαρακτηριστικά οποιασδήποτε άλλης μορφής εξάρτησης. Την χαρακτηρίζει η άμεση ευχαρίστηση, η ανοχή και το στερητικό σύνδρομο. Χρειάζεται να κάνεις στο εαυτό σου κάποιες ερωτήσεις: Μήπως δεν μπορείς να φας το φαγητό σου αργά ή να περιμένεις πολύ ώρα για να φας; Μήπως οι ποσότητες φαγητού που παλιότερα σε κάλυπταν δεν σε καλύπτουν πια; Μήπως αισθάνεσαι στέρηση όταν δεν τρως πρόχειρο φαγητό; Μήπως έχεις προσπαθήσει επανειλημμένα να ακολουθήσεις διατροφικά προγράμματα, αλλά τα καταφέρνεις μόνο για μικρό χρονικό διάστημα κι έπειτα επανέρχεσαι στις ίδιες ακριβώς συνήθειες; Σε αυτή την περίπτωση, η αλλαγή που χρειάζεται να γίνει είναι βαθύτερη, καθώς αφορά την ψυχική σου ισορροπία.
Έλα σε επικοινωνία μαζί μου για να κλείσεις το ραντεβού σου. Κάνε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.