Βάζω προτεραιότητα τους άλλους. Γιατί ασχολούμαι με τα δικά τους προβλήματα, αλλά όχι με τα δικά μου;

Είναι κάτι το οποίο μου εκφράζουν συχνά οι άνθρωποι. Νιώθουν ότι αφήνουν πίσω τον εαυτό τους εξαιτίας της δοτικότητάς τους. Ότι ασχολούνται περισσότερο με το πώς να στηρίξουν ή πώς να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των γονέων, του/της συζύγου, των παιδιών, των φίλων, με αποτέλεσμα οι δικές τους ανάγκες και τα δικά τους προβλήματα να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Συνήθως το αποδίδουν αυτό σε κάποιο σταθερό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους, το οποίο ονομάζουν δοτικότητα ή αλτρουισμό ή αυτοθυσία. Αποτελεί, μάλιστα, ένα χαρακτηριστικό το οποίο ενώ αναγνωρίζουν ως επιβλαβές για τους ίδιους, αδυνατούν να αλλάξουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί η συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως και κάθε άλλη επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, έχει κάποια δευτερογενή οφέλη. Αν αναγνωρίζεις αυτή την συμπεριφορά στον εαυτό σου και επιθυμείς να την κατανοήσεις, θα πρέπει να ξεκινήσεις από την επανεξέταση του μύθου της ανιδιοτελούς αγάπης. Διότι πρόκειται περί μύθου. Ανιδιοτελής αγάπη δεν υπάρχει ανάμεσα σε φίλους ή συγγενείς ή ερωτικούς συντρόφους ή ακόμα, γονείς και παιδιά. Κανένα ανθρώπινο πλάσμα δεν αγαπά και δεν δίνει χωρίς να ζητά κάτι σε αντάλλαγμα.

Το αντάλλαγμα αυτό, δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Μπορεί να μην ζητάς ανταπόδοση της πράξης σου ή κάποια λεκτική ή υλική επιβράβευση. Μπορεί να ζητάς αναγνώριση, έστω σιωπηλή. Μπορεί να ζητάς σεβασμό, οικειότητα, ευγνωμοσύνη, εγγύτητα, συναίσθημα. Ακόμα και η μητέρα, η οποία αφιερώνει το μέγιστο του εαυτού της στο παιδί της, ζητά από εκείνο τα παραπάνω. Ακόμα και οι μεγάλοι φιλάνθρωποι, όσοι προσφέρουν ανώνυμα στους λιγότερο τυχερούς, λαμβάνουν ηθική ικανοποίηση και νιώθουν πως η καλοσύνη τους είναι ορατή τουλάχιστον από τον Θεό στον οποίο πιστεύουν και πως θα επιβραβευτούν από εκείνον.

Πρόκειται, λοιπόν, για την κάλυψη κάποιας ανάγκης σου. Ο λεγόμενος «αλτρουισμός» που σε ταλαιπωρεί, στην πραγματικότητα μασκαρεύει αυτή την ανάγκη. Αν, λοιπόν, επιθυμείς να τον μετριάσεις, θα πρέπει να αναζητήσεις τις αιτίες του. Να εξερευνήσεις τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο σημαντικό για εσένα να λαμβάνεις τα προαναφερθέντα ανταλλάγματα από τους άλλους. Στην διαδικασία της ψυχοθεραπείας, θα καταφέρεις να τους αναγνωρίσεις και θα μάθεις να καλύπτεις αυτή την ανάγκη με πιο υγιείς τρόπους, θέτοντας όρια στους άλλους και δίνοντας στον εαυτό σου την προτεραιότητα που χρειάζεται.

 

Έλα σε επικοινωνία μαζί μου για να κλείσεις το ραντεβού σου. Κάνε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου.

Scroll to Top