Όλες οι γυναίκες είναι έτσι κι όλοι οι άντρες θέλουν αυτό… Η δύναμη της ετικετοποίησης.

Μπορεί να έχεις μια πολύ ισχυρή άποψη για το πώς είναι οι άντρες και για το πώς είναι οι γυναίκες. Μπορεί να θεωρείς πως οι προσωπικές σου εμπειρίες, καθώς και οι εμπειρίες του περιορισμένου κύκλου ανθρώπων τους οποίους γνωρίζεις, είναι αδιάσειστες αποδείξεις υπέρ της άποψής σου. Και κάθε φορά που γνωρίζεις κάποιον καινούργιο άνθρωπο και τα πράγματα πηγαίνουν στραβά, δικαιώνεσαι μέσα σου για τις γνώσεις που έχεις για το αντίθετο φύλο. Μπορεί να μην έχεις αντιληφθεί πως η σκέψη σου βασίζεται σε ένα στατιστικό λάθος. Έχεις σκεφτεί, όμως, πως ίσως όλο αυτό το προκαλείς εσύ;

Πρόκειται για ένα σφάλμα σκέψης και είναι ένας από τους πολλούς μηχανισμούς του εγκεφάλου. Λέγεται ετικετοποίηση και πέρα από το σύνολο των ρατσιστικών αντιλήψεων ανά τον κόσμο, είναι υπεύθυνη και για τις σεξιστικές αντιλήψεις, οι οποίες καταδικάζουν εκ των προτέρων τις σχέσεις αντρών και γυναικών. Με απλά λόγια: ο εγκέφαλός σου είναι σαν ένας εξαιρετικά ικανός, αλλά απίστευτα πολυάσχολος υπάλληλος. Έχει να επεξεργαστεί τρισεκατομμύρια πληροφορίες και όταν μπορεί να κάνει την δουλειά του πιο εύκολη, την κάνει. Κολλώντας, λοιπόν, ετικέτες στο σύνολο των ανθρώπων που απαρτίζουν τους άντρες ή τις γυναίκες, τον διευκολύνεις να σταματήσει να δουλεύει. Κάθε φορά που έχει να κάνει με έναν εκπρόσωπο του αντίθετου φύλου βλέπει την ετικέτα που έχεις κολλήσει και σταματά να επεξεργάζεται ερεθίσματα. Έπειτα, καθώς έχεις πείσει τον εαυτό σου για την αλήθεια της, κατευθύνει τα δικά σου συναισθήματα και την δική σου συμπεριφορά στην αποδοχή της. Φέρεσαι εσύ σύμφωνα με το πώς πιστεύεις ότι λειτουργεί ο άλλος/η άλλη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να του/της προκαλείς αυτή ακριβώς την συμπεριφορά.

Και κάπως έτσι γίνεσαι, για παράδειγμα, ένας άντρας ο οποίος θεωρεί πως όλες οι γυναίκες είναι ωφελιμίστριες και ψάχνουν να βρουν σύντροφο με κριτήριο το οικονομικό και κοινωνικό του status. Εσκεμμένα, λοιπόν, προβάλεις αυτά τα στοιχεία σου για να προσεγγίσεις την γυναίκα που σου άρεσε, καθώς θεωρείς δεδομένο ότι έτσι θα την κερδίσεις. Τονίζεις τα επιτεύγματά σου αυτά άμεσα ή έμμεσα με το ντύσιμο και το αμάξι σου, με το να την βγάζεις σε ακριβά μαγαζιά και να της κάνεις υλικά δώρα. Και φυσικά προσελκύεις τον αντίστοιχο τύπο γυναικών. Και κάπως έτσι γίνεσαι μια γυναίκα η οποία θεωρεί πως όλοι οι άντρες ενδιαφέρονται μόνο για περιστασιακό σεξ. Εσκεμμένα τονίζεις τα γυναικεία σου θέλγητρα με το ντύσιμο, το βάψιμο και την συμπεριφορά μοιραίας, απελευθερωμένης γυναίκας να τα συνοδεύει, καθώς θεωρείς δεδομένο ότι έτσι θα τραβήξεις την προσοχή. Και φυσικά προσελκύεις τον αντίστοιχο τύπο αντρών. Και στις δύο περιπτώσεις οι άνθρωποι έχουν μια επιφανειακή προσέγγιση απέναντι στο άλλο φύλο, εξετάζουν μόνο τι θέλει να τους πάρει και τι θέλουν να δώσουν, αμύνονται υπερβολικά και τελικά δεν γνωρίζονται ποτέ πραγματικά.

Αν θέλεις να ξεφύγεις από αυτό τον φαύλο κύκλο, θα πρέπει να τροποποιήσεις εις βάθος τα μοτίβα της σκέψης σου. Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία είναι ιδανική μέθοδος για να καταφέρεις να αλλάξεις την προσέγγισή σου και μαζί της, την ζωή σου.

Έλα σε επικοινωνία μαζί μου για να κλείσεις το ραντεβού σου. Κάνε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου.

Scroll to Top